A klíma készülékek működésük közben kiszűrik a levegőben lévő szennyeződéseket.

A split klímakészüléken keresztülhaladó levegő tartalmaz por, pollen és egyéb más szennyeződéseket. A fejlett split klímák ezek akár 99,99 %-át képesek rövid idő alatt kiszűrni. Természetesen ezek a szennyező anyagok lerakódnak a készülékekben. A hőcserélőre, szűrőre telepedett por és egyéb szennyeződések rontják a split klímakészülék hatékonyságát, csökkentik az élettartamát.

A másik kellemetlen velejárója az elhanyagolt légkondicionálónak a gombásodás és az ezzel együtt járó kellemetlen szagok. Ahol pangó nedvesség van, ott előbb-utóbb gombák telepednek, mely ellen megfelelő gombaölő szerekkel lehet védekeznünk.

A klímagyártók általában évente egy, két karbantartás elvégzését írják elő. Ezeket érdemes a készülék időszakos használata előtt elvégeztetni szakemberrel. Ha a split klíma szennyezett körülmények között (étterem konyhája, üzemterület,…)  üzemel az időszakos karbantartásokat akár évente több alkalommal is célszerű elvégeztetni. Így a légkondicionáló élettartama megnövekedik.

Trendklíma webáruházban forgalmazott split klíma készülékek, amelyeket időszakosan karban kell tartani:

Aircool split klímák, Midea split klímák, Lg split klímák, Samsung split klímák, Mitsubishi split klímák, Daikin split klímák, Toshiba split klímák, Panasonic split klímák.